nieuws foto’s

Eikenprocessierups bestrijden

De eikenproccessierups kan gevaar opleveren voor de volksgezondheid.

De brandharen van de rups vormen voor mens en dier een gevaar voor de gezondheid. De haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Elke rups heeft er honderdduizenden van. Het zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. De haren kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen. De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf.

Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen. In zeldzame gevallen kunnen andere verschijnselen ontstaan, namelijk braken, duizeligheid en koorts.

De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers. De haren verschijnen vanaf ongeveer half mei tot eind juni op de rupsen. De haren blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten, die aan de stammen en dikke takken hangen, aanwezig. Na jaren kunnen deze nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken. Dieren, met name honden en paarden, kunnen last hebben van de brandharen van de rups

(bron: Wikipedia)

De rups trekt steeds verder naar het noorden van Nederland en komt zoals de naam al te kennen geeft voor op eikenbomen. Bestrijding wordt al op vele manieren toegepast door bijvoorbeeld de nesten en rupsen weg te zuigen. Vervolgens worden deze dan verbrand omdat de haren van dode rupsen nog steeds actief blijven.

Door te zorgen voor meer biodiversiteit bij eikenbomen kunnen de natuurlijke vijanden de Eikenprocessierups bestrijden. De aanwezigheid van schermbloemige soorten vormt hierin een belangrijk onderdeel van de habitat van deze insecten. Samen met Heem Nederland zijn er kruidensoorten geselecteerd die de ontwikkeling van natuurlijke vijanden rondom de eiken stimuleren. Hiermee wordt een duurzame basis gelegd voor een natuurlijke bestrijding van de Eikenprocessierups. Daarnaast wordt er een impuls gegeven aan de biodiversiteit.

De natuurlijke vijanden, door onderzoek is gebleken dat diverse inheemse insecten de processierups kunnen bestrijden door de jonge rupsen van de Eikenprocessierups op te eten. Dit gebeurt door oa. Wansen, Gaasvlieglarven en tweestippelige lieveheersbeestjes.

Het exacte mengsel wordt bepaald aan de hand van de ligging, bodem- en vochtomstandigheden en zon – schaduwstand.

Wilt u meer informatie neemt u dan gerust contact met ons op 0566-601615 of klikt u hier voor meer informatie.

 

Share Button

Contact opnemen

U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen.